2 Kasım 2011 Çarşamba

Susurluk Çataldağ



ÇATALDAĞ


Çatal Dağ: Susurluğun Doğusunda Kepsut'un Kuzeyinde Mustafakemalpaşa'nın Güneybatısında,Balat vadileri arasında iki zirveli bir masiftir.1336 metre ve 1306 metrelik iki adet zirvesi vardır.Bu üç ilçenin birleştiği yerde zirveleri susurluk ilçe sınırları yer almaktadır.Her üç ilçeden  çatal dağa ulaşım mevcuttur.
KOORDİNATLARI 
Enlem:39°51'28.89"K
Boylam:  28°19'31.24"E
ÇATAL DAĞ HAKKINDA
Çatal dağ çok uzaktan görülebilir.Çıplak ve beyaz tepeleri kilometrelerce önceden  insanın gözünü alır.Etrafı tamamen ormanlarla kaplı olduğundan yeşilin içinden gök yüzüne beyaz bir alyans gibi ormanla arasındaki evliliği temsil etmektedir.Çatal dağı çatal dağ yapan ormanla bütünleşmesidir.Eğer orman olmasaydı orası sadece tepe olurdu. Bu kadar güzel bu kadar alımlı yapan onu yeşil gelinliğidir. 











                                     ORMANLARI
Çatal dağ ormanları kayın ağırlıklı olmakla beraber meşe, gürgen kısmende cam ağaçlarından
oluşmaktadır.Orta büyüklükte ticari önemi olan ormanımızdır.

Yandaki fotoğrafta ağaçların dağın zirvesinde nasıl sardığı görünmektedir.

Ne kadar sık bir orman varlığı olduğu ortada                    


ULAŞIM
                 Çataldağa ulaşım Susurluk,Kepsut ve mustafakemalpaşadan yapılabilir. Ancak Kepsut ve Mustafakemalpaşadan ulaşım oldukça zordur.En kolay ulaşım imkanları Susurluk ta mevcuttur.3 Yolu vardır.Hatta Susurluk garajında indikten sonra bir taksi çevirseniz sizi çataldağın eteklerine kadar götürür.Yinede siz yerel bir rehberin nezaretinde muhteşem kayın ormanını tadını çıkara çıkara önünüze çıkan buz gibi doğal kaynak sularını  içe içe manzaranın dadını çıkara çıkara zirveye çıkın derim.Öncelikle tüm kamp malzemelerinizle 
                  1.YOL
Susurluk'a gelin kendi aracınız veya taksi ile yaylaçayır köyüne gidiniz orada ki köy kahvesinden bir tane rehber bulun fazla değil bir iki saat sonra zirvedesiniz. Evet siz çataldağın bakmayın öyle heybetli duruşuna dimdik beyaz kayalarına yanlarından yürüyerek zirvesine çıkabilirsiniz tabi baya bi efor harcamak kaydıyla.Yayla çayır köyü Susurluk'a 16 Km dir Çataldağ Yaylaçayır köyüne 6 KM dir.



Yaylaçayır köyünde ki bakkal amca aradığınız tüm gıda maddeleri var hemde
çok ucuz size her türlü yardımda bulanacaktır.











Zirve uzaktan görünüşü
Zirve yolu 







       
                                       2.YOL
 Bakmayın ikinci yol dediğime sadece yolu uzatacağız.Bunu da ormanın o tertemiz havasını bol bol ciğerlerimize doldurmak için yapacağız.Tabi daha fazla yorulacağız sik sik mola verirsek sorun olmaz.Şimdi Susurluk tan yine bir vasıta yardımıyla Gürece köyüne gidiyoruz oradan bir yerel rehber buluyoruz güreceden çataldağa gidiyoruz gerisi aynı sadece yollar farklı.Susurluk Gürece arası 12 Km Gürece Çataldağ 10 Km dir.Birde Susurluk tan Kalfa köye gidebilirsiniz Oradan da yerel bir rehber bula bilip Çataldağa çıkabilirsiniz Kalfa köy Susurluk arası 8 Km Kalfa köy Çataldağ arası 12 Km





Yandaki fotoğrafta çataldağın zirvesine çıkabileceğiniz patika yollar görünmektedir.









Çataldağ ormanı dediysem de balta girmemiş orman aklınıza gelmesin. Her yeri kamyonların gidebileceği yolları vardır.Her an karşınıza birileri çıkabilir onlara da yolunuzu sorabilirsiniz.Ben yerel rehber bulun önerisini başınız ağrımasın diye söyledim kendinizde yolunuzu bula bilirsiniz.Yinede unutmayın orası tabiat 
nelerle karşılaşabileceğiniz belli olamaz.Derin bir dere yatağına girersiniz yaban domuzlarıyla yakın akraba olabilirsiniz.Oy le yaban hayatı bek yok maalesef.Her şeyi tükettiğim gibi onuda tükettik zamanında ayılar olduğu söyleniyordu şimdilerde eser yok.Çıksa çıksa karşınıza büyük baş yarı vahşi inek sürüleri çıkar onlarda size zarar vermez.
VE ZİRVE
Evet zirvenin keyfi







Karşınızda orman ve Susurluk bu muhteşem anın tadını çıkarın  

Zirveye çıkmış arkadaşlar

Karda Muhteşem Görünüş

MACERA MERAKLISINA 3 YOL
Evet gelelim gerçek yolumuza bu yol sadece meraklısına kuş bakışı 10 Km gerisini siz düşünün bu yolda kamyon yok insan yok sadece doğa ve siz varsınız hemde çok efor gerektirir hemde tehlikelidir 18 yaşımda bir kez bu yoldan çıktım zordu ama tek kelime ile Muhteşemdi zaten Çataldağa çıkmışken bu yoldan başkası kolaylık olur.Çaylak deresinin Susurluk nehrine döküldüğü noktadan başlayarak çaylak deresini akış yönüne ters yol alarak Gürece köyüne çıkacağız Güre köyünden sonraki 2.yoldaki ile aynı.
Aşağıda bir harita verdim isteyen inceleyebilir. 
Yine tüm kamp ve tırmanma malzemelerimizi alıp Susurluğun yolunu tutuyoruz.Garajda bir taksiye atlayıp
bizi çaylak köprüsüne götürün dedikten  sonra soluğu çaylak deresi ile Susurluk Çayının birleştiği yere gidiyoruz.Hemen çaylak köprüsünün 200 metre aşağısında birleşene gidiyoruz.Bir söğüt gölgesine uzanıp çıkacağımız büyük macera için enerji topluyoruz. Yandaki manzarayla karşılaşmanız çok zor Yorsan Burjuvazisi bu halkın suyunu gasp ediyor.Ama yinede dere yatağı meydan da. Başlayalım yukarı doğru suyun geldiği yere gidiyoruz.Çataldağa gidiyoruz.
Manzara yavaş yavaş değişiyor suyun debisinde ciddi artış olmaya başladı bile ama sadece çaylak köprüsünden 3 Km içerdeyiz daha çok yolumuz var 

Yolumuza devam ediyoruz 5 km içerdeyiz yavaş yavaş kayalar karşımıza çıkmaya başladı yorulduysanız tam mola yeri çaylak mesire yerinin son  noktası bu noktadan sonra ta Gürece köyüne kadar insan göremeye biliriz dinlenin.


+
 Yola devam aman ha yanlış anlamayın hiç siyası yorum yok asla yapmam hiç değilde onun yapmam anladınız siz.Dinlendik yol.Git gide zorlaşıyor suyun debisi ve şelaleler artıyor bu noktadan sonra dikkat lütfen ölüm tehlikesi var su taşları yosunlanmış olabilir kaygan zemin o yükseklikten düşmek istemezsiniz.









Bitti az kaldı arkadaşlar 7 km deyiz her yer yukarıdaki şelaleler gibi aman dikkat birde sonbahar veya ilk baharda bu yollardan gidilecekse çok dikkat edilmeli su çıldırmış gibi akıyor.İklim yavaş yavaş değişiyor rakım artıyor sık sık dinlenmenizi tevsiye ederim.


Yavaş yavaş su dinginleşmeye başladı akışı yavaşladı bir tatlı rampa hali aldı.Taşlar kayalar yerini tarlalara ve bahçelere terk etmeye başladı.Hoş geldiniz Gürece köyüne az daha gayret ederseniz köyün içinde deki bir köprüye ulaşacaksınız.Buradan hemen köyün camisini görebilirsiniz orada bir solu alıp yola devam edip veya Gürece Köyünde konaklaya bilir sabah bir yerli rehber bulup çataldğın zirvesini görebilirsiniz.Aman dikkat bu noktadan sonra çaylak deresi bir göletle son bulur yerli rehberlere ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

HAYDI KOLAY GELSİN ZİRVEDEN SUSURLUĞA BENDEN SELAM SÖYLEYİN.


Rotamız Susurluk Çaylak köprüsünden Gürece Köyüne kadar olan kısım Köyden ötesini sorun.Muhteşem manzaralar sizi bekliyor...











2 yorum:

  1. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Çok güzel olmuş. Yarın BALDAK dağcılık kulübüyle oraya çıkacağız. Sizin yazınızı okuduktan sonra daha da merak etmeye başladım.

    YanıtlaSil
  2. Firmamız Dell yetkili servisi bloğunuzu uzun süredir takip ediyor. Yapmış olduğunuz paylaşımlar ilgimizi çekiyor.Çalışmalarınızın başarılarını dileriz.

    YanıtlaSil