21 Ekim 2011 Cuma

İznik Gezisi




İZNİK GEZİSİ 
           Bir sonbahar günü İznik'e yapmış olduğum gezi fotoğraflarını paylaşacağım.Siyah renkle yazılan yazılar vikipediden kopyalamadır.O bilgilere güvene bilirsiniz ama mavi yazanlar benimdir onlara bir garanti veremem.Sonra bana lagaluga yapmayın o da ne demek derseniz argo sanırım kafa ütülemek anlamına geliyor.
            Fotoğrafların hepsi bana aittir kendim çektim başka yerde bulamazsınız kullanırken lütfen kaynak gösterin.Amatör çekimde olsa çok güzel çıktılar sizce nasıl. 
            İznikBursa'nın ilçesi. Aynı adı taşıyan İznik Gölü'nün doğu kıyısında, bağlı olduğu Bursa'nın kuzeydoğusunda yer alır. Nüfusu 2009 itibarı ile 44.756'dır
İznik ismi, eski adı olan Nikéa'dan gelmektedir. Dönemde yaygın bir dönüştürme kuralına göre Rumca adın önüne 'sur içinde' anlamında olan is eki getirilerek isnikéa adı Türkçede İznik olmuştur.


Yeşil Minareli camii camii çok güzel de cevre düzenleneside mükemmel 

Tarihçe 


İznik'te ilk yerleşimin M.Ö. 2500 yıllarına uzandığı sanılmaktadır. M.Ö. 7. yüzyıl öncesinde burada kurulan yerleşime 'Helikare' denmekteydi. Makedonya İmparatoru Büyük İskender'in generali Antigonus tarafından M.Ö. 316 yılında kent Antigoneia adını almıştır. İskender'in ölümünden sonra Antigonus ile general Lysimakhos arasındaki savaşı kazanan Lysimakhos kente, Antipatros'un kızı olan eşi Nikaia'nın adını vermiştir. M.Ö. 293'te Bithynia Krallığı'na bağlanan kent, önemli mimari yapılarla süslenmiştir. Bir süre Bithynia Krallığı'nın başkenti olan Nikaia daha sonra Roma'nın önemli bir yerleşimi olarak varlığını sürdürür.
325 yılı yazı başında Hıristiyanlık için çok önemli olan Birinci Konsül, İznik'de toplanmıştır. İmparator Constantinus'un da katıldığı toplantıda Hristiyanlıkla ilgili yortu günleri ve Nikaia Kanunları adı ile bilinen 20 maddelik metin bu Konsülden sonra kabul edilmiştir.787 yılında İznik Ayasofya'sında VII. Konsül toplandı.Ayrıca VI. Haçlı Seferi sonucunda Bizans İmparatorluğu İstanbul'u kaybedince İznik'te Bizans Hanedan üyeleri tarafından İznik Latin İmparatorluğu kurulmuş ve bu imparatorluk daha sonra İstanbul'u fethederek Bizans İmparatorluğu'nu yeniden kurmuştur.
İznik, Selçuklular'ın ve Osmanlılar'ın da başkenti olmuştur. İznik 1331 yılında Osmanlı orduları tarafından ele geçirilmiştir. Osmanlı idaresinde İznik, sanat, ticaret ve kültür merkezi oldu. Orhan Gazi Medresesinde birçok ünlü ders verdi. Davud-u Kayseri, Ebul Fadıl Musa,Eşrefoğlu Abdullah Rumi gibi ünlü tasavvuflar İznik'te yaşadı ve eserler verdi. Osmanlı döneminin ilk cami, medresesi ve imareti İznik'te inşa edildi.

14.,15. ve 16. yüzyıllarda İznik bir sanat merkezi olmuş, dünyaca ünlü çini ve seramikler burada üretilmiştir.



Coğrafya 


İlçenin yüzölçümü 753 km², rakımı 85 metredir. Konum olarak Bursa ilinin Kuzeydoğusunda, İznik Gölü'nün doğusundadır. Bursa şehir merkezine 76 km uzaklıktadır. Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara böümünde yer alır. Bölgede ılıman Marmara iklimi görülür. İdari olarak 1930 yılında Bursa'ya bağlandı.

İlçe 29-30' (Müşküle köyü batısı) ve 29-57' (Elmalı köyü doğusu) doğu boylamları ile 40-21' (Hisardere tepesi) ve 40-37' (Ayvaşa dağı) kuzey enlemleri arasındadır.



Ekonomi 


Ağır sanayi yatırımlarının bulunmadığı İznik ovası, zeytin, üzüm, şeftali, kiraz, erik, armut,elma, ceviz, domates, tazefasulye, brokoli, brüksel lahanası ve toprağının olduğu kadar ikliminin de elverişli olmasından dolayı birçok sebze vemeyve yetişmektedir. Bölgedeki 3 resmi sebze ve meyve hali mevcuttur. İznik’te üretimi yapılan tarımsal ürünler içinde zeytin, çiftçi ailelerinin %70 gibi önemli bir kısmının gelir kaynağı olarak birinci sırayı almaktadır.Yöreye has bir ürünMüşküle üzümü, ilçede halen yetiştirilmektedir.

İlçenin doğası, arkeolojik ve tarihi kalıntıları ile gölün doğal kıyı şeridi piknik yapmaya elverişli geniş ağaçlık alanlarıylaturizme canlılık katar. Hacı Osman Köyü ve çevresinde yamaç paraşütü ve çim kayağı sporları için uygun alanların tespiti ile bu sporlara ilgi duyanlara ev sahipliği yapmaya başlamıştır.

Son yıllarda Sansarak köyündeki doğal şelale sayesinde dağ tracking sporu başlamıştır. Her hafta İstanbul'dan ve diğer yakın metropolllerden günü birlik turlar düzenlenmektedir.

İznik Gölü'nde tatlı su ıstakozu ve yayın, sazan, akbalık, gümüş gibi 27 değişik balık türü bulunur. Gümüş balığınıntamamı ihraç edilir; diğer ürünler bölgede tüketilir.



Burasının eskiden ne olduğunu bilmiyorum ama hristiyanlık inancı için önemli olduğunu sanıyorum.Şimdilerde kendisi müzedir. Burası aralarında yeşil minareli camiinin de olduğu bir kaç camii ile komşudur.Eskiler ne kadarda hoşgörülüymüşler   şimdi nerede...

Nüfus 


İlçenin nüfusu 2009 adrese dayalı nüfus sayımına göre 44.756'dır. Bunun 22.574'ü şehirde, 22.182'si ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.

İlçe olarak, merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 2 belde, 37 köy ve 7 mahalleden oluşmaktadır. İlçe, kuzeyde Yalova'nın Altınova ve Kocaeli'nin Karamürsel, Gölcük ve Başiskele, kuzeydoğuda Sakarya'nın Pamukova, doğuda Bilecik'in Osmaneli, güneyde Yenişehir, güneybatıda Gemlik ve batıda Orhangazi ilçeleriyle çevrilidir.

İlçe merkezindeki mahalleler: Beyler, Eşrefzade, Mahmutçelebi, M.Kemalpaşa, Selçuk, Yeni mahalle, Yeşilcemi.
KAYNAK:vikipedi.

İznik'in surları şehrin her yerinde bol miktarda var bu blog ta yok ama çok güzel giriş kapısı var giderseniz mutlaka görün derim.



İşte burası incilin yeniden tasniflendiği yer.Hristiyan dünyasının hacı yerlerinden 
 camii olarak yeniden ibadete açılacağı gazete haberlerinden öğrendim.

Az önce bahsettiğim cevre düzenlemesi.Sağı,solu,önü.arkası; camii,kilise metrese katedral dolu.


Yeşil Caminin mihrabı taş oymacılığının usta eserlerinden.

Yeşil caminin  tavanı gerçek İznik çinileri.


Hemen müzenin yanındaki camiler adlarını bilmiyorum.


Müzenin bahçesi inanın bu zati muhteremleri tanımıyorum.Taş oymacılığı mükemmel bunu şu anda dünyada hiç bir sanatçı veya makine yapamaz.Öyle ince girintileri var ki öyle emek harcanmış ki insan sadece saygı duyuyor.

İşte Anadolu da yaşamış atamız M:Ö 6000 o gördüğünüz küp veya çömlek değil birinin mezarı 
çok dikkatli bakarsanız orada yatıyor. 

Buda rahmetlinin evi.3 oda 1 salon olmasa da tam 8 bin yıl önceki rezidans 


Bunlarda çeşitli dönemlere ait takılar yani define.





































İznik'in olmazsa olmazı siz anladınız onu..................

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder